Петропавловск
+21°C
Главная страница » Жаңалықтар » Сирек құбылыс: Петропавлдағы ботаникалық бақта Алоказия жеміс бере бастады

Сирек құбылыс: Петропавлдағы ботаникалық бақта Алоказия жеміс бере бастады

Облыс орталығындағы ботаникалық бақта Алоказия гүлдеді. Қазір сирек кездесетін құбылыс байқалады. Өсімдік қызыл дән түрінде жеміс беруде, деп хабарлайды QZ Мedia тілшісі.

Алоказия “алоказия пахучая” атауымен танымал. Тағы бұл өсімдік түнгі хош иісті лалагүл, азиялық таро немесе алып піл құлағы деп те аталады. Мұндай атаулар оған пішіні мен өлшеміне, сондай-ақ түнде жағымды хош иісі үшін берілген.

“Оңтүстік-Шығыс Азияда алоказия өсімдігі мәдени маңызға ие. Ол күш, ұзақ өмір және тұрақтылықты білдіреді. Құлақ тәрізді өсімдіктің үлкен жапырақтарының символикасы көп жағдайда аймақтың әртүрлі мәдениетіндегі өркендеу және сәттілікпен байланысты”, – деп атап өтті ботаникалық бақта.

1820 жылы ағылшын ботанигі Джордж Лоддиджес өсімдікті “Botanical Cabinet” басылымының бір санында сипаттаған. Бірақ онда Arum odorum деп атаған. Кейінірек, 1846 жылы, Француз Эдуард Спаш “Histoire naturelle des végétaux” журналында жазды. Сол кезде дәл осы түрге alocasia odora атауымен сипаттама жариялаған.

Бұл түр Оңтүстік-Шығыс Азияда өте кең таралған. Тіпті елдер мен аймақтарды тізімдеу кезінде ауқымды тізім пайда болады. Бұл – Үндістан (Ассам штаты), Бангладеш, Борнео аралы (Малайзия), Камбоджа, Орталық, Оңтүстік және Оңтүстік-Шығыс Қытай, Шығыс Гималай, Жапония, Лаос, Мьянма, Тайвань, Тайланд, Вьетнам

“Хош иісті алоказияның жапырақтары мен сабақтары Оңтүстік-Шығыс Азия тағамдарында жасыл көкөніс ретінде пайдаланылады. Көбінесе сорпаларды (мысалы, кан чуа) немесе қуырылған тағамдарды дәмдеу үшін пайдаланылады. BAC ha деп те аталатын жапырақтар мен сабақтарды кез келген басқа жасыл өсімдік сияқты шикі түрде тұтынуға болмайды”, – деп атап өтті ботаникалық бақта.

Бұл өсімдік жапырақты жасыл көкөністерге тән. Аталған өсімдіктің жапырақтары дұрыс пісірілмеген кезде де уыттылығына қарамастан тиамин, рибофлавин, темір, фосфор және мырыш сияқты дәрумендер мен минералдарға бай. Сонымен қатар, ол В6 дәрумені, С дәрумені, ниацин, калий, мыс және марганецтің өте жақсы көзі болып табылады. Таро құрттарында крахмал өте көп, бірақ картопқа қарағанда крахмал аз.

Shares