Петропавловск
+21°C
Главная страница » Жаңалықтар » Суға қатысты туындаған мәселеден кейін Петропавл мейрамханаларынан тағамдарға тапсырыс беру қаншалықты қауіпсіз

Суға қатысты туындаған мәселеден кейін Петропавл мейрамханаларынан тағамдарға тапсырыс беру қаншалықты қауіпсіз

Сумен жабдықтауды өшіру облыс орталығының тұрғындарына ғана емес, қоғамдық тамақтандыру саласындағы бизнеске де көптеген проблемалар туғызды. Кейбір мекемелер бірнеше күн бойы жұмысын тоқтатты. Су мәселесі шешілгендіктен, көптеген адамдарда “қалалық мейрамханалардан жеткізу тапсырыстарын рәсімдеу қауіпсіз бе?” деген сұрақ туындайды. Бұл сауалға QZ Media тілшісіне Солтүстік Қазақстан облысының рестораторлар мен қонақүйлер қауымдастығында егжей-тегжейлі жауап берді.

Қауымдастықтың атқарушы директоры Андрей Фролов бөліскендей, сумен жабдықтауды өшірген кезде кез-келген мекемеде бірнеше күндік өзінің ауыз су қоры болады. Бірақ бірнеше күнге созылған мәселеге байланысты көптеген адам қамтылатын банкет мейрамханалары өз қызметін 2-3 күнге тоқтатты.

“Мекемені ауыз сумен жедел қамтамасыз ету мүмкіндігі болған жоқ. Өйткені, мұндай көп адамға тамақ дайындап қана қоймай, содан кейін бәрін жуу, дезинфекциялау және құрал-жабдықтарды жинау, ретке келтіру жұмыстарын жүргізу маңызды”, – деп атап өтті Андрей Фролов.

Кейбір жағдайларда мекеме басшылары қалада ауыз судың болмауына байланысты жақын ауылдарға су алу үшін барған. Сумен жабдықтау қалыпқа келгеннен кейін хлордың айқын иісін байқамау мүмкін емес. Бұл сәт рестораторлардың назарынан тыс қалған жоқ.

“Техникалық су берілген кезде иісі байқалды, әрине, бұл қоғамдық тамақтануға, атап айтқанда қаржылық шығындарға қатты әсер етті. Яғни, көкөністерді, шөптер мен жемістерді жуу, тамақ дайындау үшін үлкен көлемде бөтелкедегі суды сатып алу қажет болды. Орташа алғанда, бір 19 литрлік бөтелке 700-ден 900 теңгеге дейін, ал 5 литрлік бөтелке 500 теңгеге дейін тұрады. Әрине, ауыз судың көп мөлшері, әсіресе банкет үшін қажет. Кәсіпкерлер қаланы аралап, су сатып алады, сонымен қатар бөтелкедегі суды жеткізушілермен келісімі бар адамдар бар. Әдетте кафелер мен мейрамханаларда бірнеше күн бұрын қор құрылады”, – деді Солтүстік Қазақстан облысының рестораторлар мен қонақүйлер қауымдастығының атқарушы директоры.

Қазір жұмыс істейтін мекемелер негізінен 5, 10, 19-20 литрлік бөтелкедегі суды сатып алады. Бұл клиенттердің қауіпсіздігі үшін жасалады.

“Біз бұл сәттің өте жауапты екенін түсінуіміз керек. Ауыз су краннан ағады деп айтылғанына қарамастан – мейрамхана бизнесінің әрбір кәсіпкері өзі үшін сатып алу шешімін қабылдайды”, – деп қорытындылады Андрей Фролов.

Shares