Петропавловск
+21°C
Главная страница » Жаңалықтар » Астанада өтетін Worldskills-2024 кәсіби шеберлік чемпионатында өңір намысын Сергей Голец қорғайды

Астанада өтетін Worldskills-2024 кәсіби шеберлік чемпионатында өңір намысын Сергей Голец қорғайды

“Аспаздық іс” құзыреттілігі бойынша WorldSkills-2024 чемпионатының өңірлік кезеңі Петропавлдағы жоғары құрылыс-экономикалық колледжінің базасында өтті. Оған Солтүстік Қазақстан облысы мен қала колледждерінің 11 студенті қатысты, деп хабарлайды QZ Мedia тілшісі.

Шынайы бәсеке: алжапқыш, жамылғы, қалпақ және қажетті ингредиенттер. Бір жарым сағат ішінде чемпионатқа қатысушылар “Тұздық пен екі гарнир салынған құс етінен жасалған котлет” дайындауы керек еді, сонымен қатар десертті дайындауға екі сағат бөлінді – “Кракелин қосылған шу” торты. Биылғы жылы ыстық тағамды да, десертті де дайындау тапсырмасы қатысушылар үшін қиынға соқты. Тапсырманы Астана қаласының сарапшылары мен аспаздары әзірледі, олар әр уақытта тағамды дайындауда да, қызмет көрсетуде де түрлі жаңалықтар енгізеді.

Студенттер өздерінің оқытушыларымен және өндірістік оқыту шеберлерімен бірге технологиялық карталарға өзгерістер мен толықтырулар енгізу құқығын пайдаланды, бұл әрбір қатысушының даралығы мен кәсібилігін көрсетті.

Студенттер дайындалған тағамдарды сарапшыларға ұсынды. Байқауға қатысушылардың жұмысын қатаң, бірақ әділ қазылар алқасы – СҚО рестораторлар мен қонақүйлер қауымдастығының төрағасы Сайран Хамза, Қауымдастықтың Атқарушы директоры Андрей Фролов, сондай-ақ қаланың танымал кафелері мен мейрамханаларының директорлары мен тәжірибелі аспаздары бағалады.

“Байқауды сәуір айының соңында өткізу жоспарланған болатын, бірақ су тасқыны жағдайына байланысты бір айға шегерілді. Қатысушылардың дұрыс дайындалу және тағамды жоғары деңгейде дайындау бойынша әзірлеу мүмкіндігі болды. Әрине, балалардың толқуы мен қорқынышы болды, сондықтан конкурс алдында барлығына жабдықтармен және басқа да ұйымдастырушылық мәселелермен танысуға уақыт берілді”,- деді СҚО рестораторлар мен қонақүйлер қауымдастығының атқарушы директоры Андрей Фролов.

Бағалаудың негізгі критерийлері – дизайн, қызмет көрсету, тағамның дәмі, иісі, технологиялық картаға сәйкестігі.

“Әр қатысушы 2 порциядан тамақ дайындады, біреуі комиссияға – бағалау үшін, екіншісі зертхананың жанында орналасқан таныстырылым үстеліне арналған, онда аудандық колледждердің барлық оқытушылары мен сарапшылары студенттердің тағамдарын өздері бағалап, дәмін татып, қандай сәттілік пен қателіктер болғанын анықтайды, егер болса, қазылар алқасын пікірлері мен қарсылықтарын білдіре алады. Бұл әрқашан ашықтық мақсатында жасалады”, – деп атап өтті байқау сарапшысы Андрей Фролов.

Бірақ қалай болғанда да, сайыс ескертусіз болған жоқ.

“Сондай-ақ, біз өнімдердің теологиялық бетбелгісін сақтауды, жабдықпен жұмыс істеуді, термиялық өңдеу дағдыларын және пышақпен жұмыс істеу техникасын бағаладық. Жұмыс орнындағы “тәртіпсіздік” үшін, киімнің ұқыпсыз формасы және арнайы кәсіби аяқ киімнің болмауы үшін ұпайларды төмендеттік. Байқаудың кейбір қатысушылары белгіленген уақытқа сәйкес келмеді, ол үшін ұпай төмендетілді. Бірақ жалпы студенттерді даярлау айтарлықтай лайықты деңгейде болды, бұл әрине қуантады”, – деп атап өтті Андрей Фролов.

Чемпионат қорытындысы бойынша үш жеңімпаз таңдалды.1 орынды Петропавл қаласының жоғары құрылыс-экономикалық колледжінің студенті Сергей Голец иеленді. Ол “Аспаздқ іс” құзыреттілігі бойынша WorldSkills-2024 чемпионатына Петропавл атынан Астанаға аттанады. 2 орынды Новоишим аграрлық-техникалық колледжінің студенті Анастасия Шукка иеленді. 3 орын – Петропавл қалалық қызмет көрсету саласы колледжінің студенті Эдуард Лешков.

Сарапшылардың пікірінше, жыл сайынғы чемпионат қатысушылар үшін кәсіби шеберлікті жетілдіріп қана қоймай, аспаздық өнерде тәжірибе алмасуға мүмкіндік болды. Сондай-ақ, жыл сайын чемпионаттарда жүлделі орындарға ие болған аудандық колледждердің аспаз-студенттерінің кәсібилігі артып келе жатқаны қуантады.

Shares